Skip to main content
0

Bevara den sunda läran

På Nya testamentets tid och genom hela väckelsehistorien har kristna predikat Kristus, korsets evangelium och nödvändigheten av omvändelse.

Och när människor i tro tagit emot har man rapporterat: “Guds Ord hade mäktig framgång!” Men i efterapostolisk tid uppstod många nya blandläror som gick under ett kristet namn. Något som nu sker igen. Den danske prästen C. Skovgaard-Petersen skrev: “Allt flyter i fråga om den sunda läran. Det tycks mig att vi i våra dagar står inför ett liknande fenomen som under den fornkristna kyrkans första århundraden. Då uppstod oräkneliga blandningsformer av Kristi evangelium och alla slags hedniska, populärfilosofiska tankar.”

I dag kan vi höra läror som antingen säger att allt är Kristus eller att det inte i första hand är genom Kristus, utan genom Anden, som förståelsen för “rikedomen i gudsuppenbarelsen” kan komma alla till del. Man erbjuder en andlighet som kan förena hela mänskligheten eftersom “alla har Gud inom sig”.

Det finns frikyrkor, som fötts i andlig sundhet och enkelhet likt den första församlingen, där nu nya främmande element kommer in. Ting som oroliga kristna inte hittar i sin bibel.

Det finns starka skäl att varna för den mysticism och de utombibliska läror som under de senaste decennierna dykt upp i flera evangeliska och karismatiska församlingar. På sina håll har väckelsens eld ersatts med rökdimmor av orientalisk rökelse. Ett katastrofalt nerbyte. Och i spåren av denna nya andlighet kommer en förändrad syn på omvändelse, dop, Andens dop och helgelse.

Var vaksam på om det i din närhet dyker upp en förändrad spiritualitet uttryckt till exempel genom speciella liturgier, ikoner, helgon, bugningar, tidegärd, Lectio Divina, ignatiansk andlighet, speciella kläder, radband, krucifix, gnostiska tankar, symboler, tändande av rökelse och mycket annat som inte finns i mönsterbilden i Nya testamentet. En sinnenas religion.

De som företräder denna andlighet brukar ofta tala om kristen enhet, men det de introducerar orsakar alltid splittring. Orsaken är att det är två olika slags andlighet, framvuxna från två olika källor: En nytestamentlig andlighet och en efterapostolisk munktradition.

Dalai Lama, som ju är buddhist, uttrycker på Tibet.net att katolska munkar måste ha påverkats av de tusen år äldre buddhistiska klostrens andlighet med tanke på de slående likheterna. Han nämner Lectio Divina som ett exempel. I dag är det möjligt att anta buddhistiska meditationstekniker och att vara både katolik och buddhist samtidigt. Något som Dalai Lama lovordar.

Lectio Divina är en katolsk teknik som blivit populär i många olika sammanhang. I frikyrkors annonsering kan man ibland se att man inbjuder till Lectio Divina. Men också buddhister använder Lectio Divina för att lyssna till Buddhas ord. Bland muslimer sägs Koranen bli levande genom Lectio Divina. En naturalist vittnar om hur Lectio Divina hjälper henne att i sitt inre lyssna till Moder Jord. Metoden tycks passa och förena alla andligheter. Men vill Gud verkligen en blandning?

Det är katolikers och protestanters olika synsätt på Bibeln som utgör grundproblemet. Det går inte att bygga hus tillsammans om man har två helt olika ritningar. Det blir kaos och förvirring i byggarbetet. Under parollen “kristen enhet” har denna spiritualitet spridits i Skandinavien och skapat splittring på de platser där den dragit fram. Det har alltid pågått en kamp för att bevara den sunda läran. Ända från urkristen tid. Judas brev manar oss därför att “fortsätta kämpa för den tro som en gång för alla har överlämnats åt de heliga.”

Per-Arne Imsen

Detta är en artikel publicerad i inblick