Skip to main content
0

Mänsklighetens moraliska grund raseras

Skarpladdade Gripenplan har satts in för att försvara Sveriges gränser”, uppger Försvarsmakten.

President Putin har kallat Sovjetunionens kollaps i slutet av 80-talet den ”största geopolitiska katastrofen” det senaste seklet. Hans tydliga mål har varit att bota den sårade ryska självkänslan genom att återuppbygga en fruktad rysk supermakt – ett nytt Sovjet-Ryssland. De senaste dagarnas händelser har gett upphov till att det dragits paralleller med 1938 och Hitler.

I Bibelns profetior har Ryssland helt uppenbart, en central roll kring händelserna i Israel i ändens tid. Vi läser bland annat om hövdingen över Ros i Hesekiel. Men det som händer nu driver på ett annat profetiskt skeende.

När björnen fått blodad tand kommer då rovinstinkten driva till fler överfall? Ja, det frågar man sig i Europa och den oron ger bränsle åt EU:s superstatsivrare. Det speedar upp takten i byggandet av Europas Förenade stater, det återuppståndna Romarrike som Bibelns profetior talar om. EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen, som har långtgående planer för ett federalt Europa, har klagat över att den politiska viljan att bygga en europeisk armé var varit alldeles för lam. Men nu visar det sig att vinden har vänt.

”Det nya normala” är ett uttryck vi har hört en del den sista tiden. Innebörden är att livet inte kommer att återgå till det som var normalt innan coronakrisen. Men det som nu händer i världen handlar om något ytterligare. Det börjar likna scenarier ur Uppenbarelseboken.

Och det handlar inte bara om krig. Det finns många apologeter och kristna nutidsforskare som varnar för att vi nu genomgår den snabbaste och mest olycksbådande kulturella förändringen i mänsklighetens historia. Ett katastrofalt skifte sker som raserar det som varit en moralisk och etisk grund för mänskligheten i årtusenden. Man krossar grunden till grus och kallar spillrorna för ”mångfald”. Bibeln ger det dess rätta namn: ”Laglöshetens hemlighet.”

Det är ändens tid. Apokalypsens dramatik följer på mänsklighetens uppror mot Gud. När de ordningar och gränser som Gud har satt upp som skydd raseras utlöses ondskans störtflod. På sådd följer skörd.

Sverige har levt i fred sedan 1814. Väckelser har gått fram över vårt land och gudfruktiga kristna har vakat i bön till landets försvar. Nu händer något som aldrig hänt tidigare: Samfundsledare vill införa samkönade äktenskap i församlingarna.

Att denna utveckling sker i det sekulära samhället är nog så illa, men när samfund och församlingar blir delaktiga i upplösningen är inte domen långt borta.

I Judas brev står det: ”Så är det också med Sodom och Gomorra och städerna däromkring, som på samma sätt kastade sig ut i sexuell omoral och följde onaturliga begär. De står som ett varnande exempel och får sitt straff i evig eld.” (Jud vers 7).

Världen skakar och profetiorna går i fullbordan inför våra ögon. Det som sker är en kraftfull kallelse till omvändelse för både syndare och fromma. Gud ger nåd till den som omvänder sig. Det är vårt enda hopp. Vår enda räddning undan vredesdomen.

Bibeln säger att Jesus ska komma igen. Guds folk väntar ”på det saliga hoppet”: att vår store Gud och Frälsare Jesus Kristus ska träda fram i härlighet. Han har offrat sig för oss för att friköpa oss från all laglöshet.” (Tit 2:13). Petrus skriver: ”När nu allt detta går mot sin upplösning, hur heligt och gudfruktigt bör ni då inte leva medan ni ser fram emot Guds dag och påskyndar dess ankomst.” (2 Pet 3:11).

Per-Arne Imsen

Detta är en artikel publicerad i inblick