Skip to main content
0

“Under väckelsen fanns ingen ålderism”

Den gudsupplevelse Per-Arne Imsen fick som tioåring blev en livslång passion att nå ut till människor med evangeliet.
– Jesus gav oss en befallning, inte ett förslag.

Per-Arne Imsen var tio år när Maranataväckelsen bröt loss i Sverige. Sextio år senare minns han dagen som förvandlade hans liv.
– Jag var på ett väckelsemöte. Man bjöd in till förbön och jag ville bli andedöpt. De lade händerna på mig och det kom ett flöde av ord. Jag talade i tungor. Det var som en mäktig ström. Efter det blev jag frimodig.

I dag är han pastor i församlingen Agape i Göteborg, som han grundade för 30 år sedan. Han reser som evangelist, är författare, samt musik- och tv-producent. Han har på sätt och vis tagit över stafettpinnen från sin far, som var den rikskända predikanten, författaren, opinionsbildaren och grundaren av Maranataförsamlingen i Stockholm – Arne Imsen.

Efter andedopet ville Per-Arne också dela med sig av sin tro.
– Jag fick en sådan längtan att vara med i lovsången. Jag fick en gitarr av mamma och pappa och lärde mig fort att spela. Som elvaåring var jag med i lovsångsteamet. Gitarren var nästan större än mig.

Per-Arne, 10 år gammal, till höger i bild. 

Han minns att det inte var något fokus på vem som sjöng bäst eller hade mest talang.
– Spruckna röster, barn och äldre, allas blickar var på Jesus. Jag blev särskilt tagen av att höra Gustav Kredé sjunga i anden. Han måste ha varit 70 år då, men jag tänkte inte på att han var äldre än mig.

– Under väckelsen tänkte man aldrig på åldrar och stilar. Det fanns ingen ålderism. Varje vecka var vi ute på torgen och sjöng nyskrivna sånger. De nyfrälsta döptes sedan i badhusen i olika städer.

Att nå människor utanför kyrkans väggar var särskilt kännetecknande för Maranataväckelsen, hävdar Per-Arne Imsen.
– Mötena hölls där folket var – i Folkets hus. Utanför stod en rad av raggarbilar. Den helige andes närvaro var så stark att raggarna blev frälsta en efter en. Vanliga enkla människor fick medverka och dela sitt vittnesbörd. Det var ingen hög tröskel.

Spontaniteten på mötena gjorde det hela extra spännande, tycker han.
– När den helige ande leder sker under. Fokus försvinner från mänskliga ordningar. Det mest skrämmande ett kontrollfreak kan tänka sig.

Samtidigt pågick hätska diskussioner i medier om att väckelsemötena kunde vara skadliga för barn. Även i flera kristna sammanhang tog man avstånd från Maranata.
– Efter ett tv-sänd gudstjänst gick Socialstyrelsen ut med direktiv till Barnavårdsnämnden att barn under 16 år skulle hållas borta från väckelsemöten. Troende som gick till Maranatamötena blev uteslutna ur sin församling, minns han.

Per-Arne Imsen upplever sig inte ha tagit någon skada av mötena utan fick en kompass för resten av livet.
– Det som har präglat mig mest från de tidiga åren är att vi måste nå ut och göra människor till Jesu lärjungar. Jesus gav det som en befallning, inte ett förslag.

Lagom till att han fyller 70 år säger han sig ha fått ytterligare inspiration att sprida evangeliet.
– Vi bygger upp en hemsida som heter Befriad.nu som vänder sig till icke troende. Fokus ligger på livsberättelser, sånger och undervisning.

– Vi har också tryckt upp 10 000 traktat. Någon kanske tycker det är omodernt och töntigt, men sanningen är att vi har det underbaraste erbjudandet att ge ut.

Han skriver också på en ny bok som heter “Tiden är inne”, samt producerar kristna tv-program som han försöker nå ut med i profana kanaler. Han konstaterar själv under vårt samtal att han jobbar mer än heltid volontärt.
– Jag känner en inre drivkraft att vara med och göra det jag kan för att inspirera andra människor att följa Jesus. I Guds rike blir ingen pensionär.

Per-Arne Imsen

Bor: Angered
Familj: Fru, sju barn och 15 barnbarn.
Aktuell: Fyller 70 år den 28 januari.
Intressen: Fiske, fotografering, studera och läsa teologi. Har drygt 3000 böcker.
Favoritbibelställe: Malaki 4:6
Värt att veta: Är författare till boken Inga andra gudar, som har översatts till engelska och inom kort kommer på finska.
Har producerat ett 30-tal inspelningar med sin fru Christina Imsen, som är en kristen sångerska och låtskrivare.

Artikel av: Av Camilla Pålsson, publicerad i Dagen