Skip to main content
0
undervisning

Trumpethögtiden | Ove Marcelind | Om: Jesu tillkommelse

Ove Marcelind predikar om Guds kalender och de judiska högtidernas profetiska innebörd. Har trumpethögtiden något att säga om Jesu tillkommelse?

Trots att Gud står utanför tiden verkar det som att Han har en särskild kalender för det som sker här på jorden. Det står ”när tiden var inne” och att Gud har fastställt olika tider. Dessa datum känner bara Fadern, men det finns vissa tidstecken i Bibeln och runt om oss som gör att vi kan känna vår tid och förstå vad som behöver göras. Det finns ett slags mönster i Bibeln som kan tala till oss om vi vet hur vi ska tyda det.

De högtider som firas i Bibeln av Guds folk har också en profetisk betydelse. Det hebreiska ordet mikrab betyder allmän sammankomst, men det betyder också genrep. Därför kan man säga att när Israels barn firade sina högtider så var de genrep för något som väntade.

Den första påsken i Egypten var en tydlig förebild på Jesus. Man slaktade ett lamm och beströk blodet på dörren så att familjen skulle vara skyddad från mordängeln som gick förbi. Denna högtid firades i hundratals år och ingen anade vad den syftade på. Det var inte förrän Johannes fick se Jesus och sa ”Se Guds lamm som borttager världens synd”. När Jesus på korset ger sitt liv för dig och mig vid samma tidpunkt som påskalammet brukade slakta, ja då kunde man se att högtiden höll på att gå i uppfyllelse.

Ove Marcelind talar också i undervisningen om andra högtider och dess uppfyllelse. Han fokuserar på Trumpethögtiden som skulle kunna vara genrepet inför Jesu återkomst.